Bókaháza

2008.05.16

Fekvése
Bókaháza a Zala völgyében a Zalai-dombság keleti felén fekszik. A Galambok–Zalaszentgrót mellékút észak-déli irányban keresztezi a települést. Ebbe fut be egy kisforgalmú út Gétye irányából. Rendszeres autóbusz-összeköttetésben áll Keszthellyel, illetve a környező településekkel.

Története
Bókaháza első említése 1479-ből való. Birtokosa a Boka család volt. A család valószínűleg elszegényedett, mert később csak mint jobbágy vagy zsellér tűnt fel a Boka név. A települést a 17. században nem említik források. Így feltételezhető, hogy a környéken szokásos török pusztítások elérték a falut, és teljesen elnéptelenedett.

A 18. században lassan települt be. Lakosai a rossz terméshozamok miatt munkát vállaltak távolabbi allódiumokon, elsősorban Somogy és Fejér megyében. A korszakban legnagyobb birtokosa a Botka család volt, akik a település nagy részét magukénak tudhatták.

Az 1950-es évektől nagy mértékű elvándorlás sújtotta, egészen az 1990-es évekig. Ekkor gyors ütemben történt az infrastruktúra kiépítése, amely mára teljessé vált. Egyéni vállalkozók és kisebb társaságok is megjelentek a településen.

wikipedia