Bögöte

2008.05.16

A 8-as főút mellett elhelyezkedő település első okleveles említése 1387-ből származik. Ennél jóval régebbi lehet, mert neve a honfoglalókra jellemző török eredetű személynév. 1756-ban épült katolikus templomának titulusa: Keresztelő Szent János. Műemlék jellegű az 1875-ben eklektikus stílusban épített egykori Horvát-kastély.

Századunk elején Batthyány Ervin gróf új szellemű iskolát hozott létre a faluban. Lakossága jelenleg 340 fő. Központját a 90-es évek első felében rendezték, ekkor avatták fel az iskolaalapító gróf szobrát.

A rendszerváltozást megelőzően a falu, a közös tanácsi rendszerben Hosszúpereszteggel és Vashosszúfaluval alkotott egy közigazgatási egységet, melynek székhelye Hosszúpereszteg volt.

Az ezt követő több mint 10 év az önállóság jegyében zajlott, egyedi önkormányzatként működött a falu sa-ját jegyzővel és hivatallal. 2003. január 1.-től Bögöte, Dukával és Vashosszúfaluval közösen körjegyzőséget hoz létre. A központja Bögöte lett, de mindhárom község megtartja pénzügyi önállóságát és hivatalát. A hivatalok digitalis összekapcsolása jelenleg folyamatban van.

bogote.hu