Becsehely

2008.05.11

Fekvése
Nagykanizsa és Letenye között fekszik. A település határában húzódik az újonnan megépült M70-es autópálya Sűrűn közlekedő autóbusz járatok kötik össze Nagykanizsa és Letenye városával.

Története
Becsehely első említése 1278-ból való, amikor is a zágrábi püspökség tulajdona. A 14. század során Kanizsa tulajdonába került, majd királyi birtok lett a mezőváros. 1380-ban főesperesi székhely vált Becsehelyből, és így a megye egyházi életének egy jelentős hányadát irányíthatta. Birtokosai a Kanizsaiak és a Nádasdyak voltak.

1546-ban pusztította először a török, majd a török sűrű betörése és a pestisjárványok miatt lakosságszáma nagyban csökkent. 1568-ban végvárrá alakították, azonban a törökök hamar elfoglalták. A 17. század során kettős adóztatással bírt. A 18. század elején sűrűn cserélt gazdát, majd 1728-ban a Szapáry család kezébe jutott. Ezt követően lassú fejlődés jellemezte a mezővárost: iparosok költöztek a településre. Azonban az életszínvonal elég alacsonynak mutatkozott, így lakosságszáma a 19. század elejétől kezdve stagnált.

Az 1930-as években újabb fejlődési hullám jellemezte Becsehelyt, kultúrkörök és egyesületek nyíltak itt, gazdagítva a helyi közéletet. A II. világháború után a rossz magyar-jugoszláv viszony sokat rontott a határmenti település helyzetén, ám az 1990-es évektől ismét dinamikus fejlődés jellemzi. A térség egyik központja.

Nevezetességei

  • polai templom (román)
  • Római katolikus templom (1758, rokokó berendezés)

wikipedia