Batyk

2008.05.11

Fekvése
Batyk a legészakibb Zala menti település. A falu a Zalaegerszeg és Sümeg között fekvő fontosabb mellékút mellett fekszik. Vasúti csomópont, vasútállomásán (Zalabér-Batyk) találkozik a Zalaegerszeget Celldömölkkel és Budapesttel összekötő fővonal a zalaszentgróti szárnyvonallal, amely valaha egészen Balatonszentgyörgyig húzódott.

A jó vasúti összeköttetés mellett sok autóbusz érkezik a községbe leginkább Zalaegerszeg és Sümeg felől. A falu határában lévő Ősgyep természetvédelmi terület.

Története
Batyk első említése 1251-ből való Bogk néven, amely a szomszédos Türje prépostságának tulajdonát képezte. A 14. és 15. században számtalanszor cserélt tulajdonost elsősorban nagy értéke miatt. Legjelentősebb birtokosa a Béri család volt.

A települést az 1570-es évektől adóztatták a törökök. A portyázások azonban csak a 17. századtól sújtották a települést (legsúlyosabb 1683-ban), ám Batyk mindvégig lakott maradt.

Az elkövetkező időkben Batyk jóadottságú településként fejlődött tovább a határában két malommal. A 20. század elején vált fontos központtá, amikor is az Ukkot Zalaszentmihállyal és a Balatonszentgyörgyöt Sárvárral összekötő vasútvonalak találkozásába kerül. Ezen vasútvonalak nagy része mára már megszűnt, az utóbbiból mindössze egy 10 kilométeres Zalaszentgrótot Zalabér-Batykkal összekötő szakasz maradt meg, az Ukk–Zalaszentmihály vonal pedig átalakult Pakod és Zalaegerszeg között új vasútvonal készült el, a többi szakasz pedig megszűnt. Jelenleg Batyk adottságaihoz képest kevésbé fejlett település, nagyban elöregedett.

Kultúra
A település a 21. században a kultúra útján hívja fel magára a figyelmet . 2007-ban került első ízben megrendezésre az [ElvADkA][1] fesztivál , ami találkozó helye egyben Magyarország Elektronikus zenét játszó előadóinak, illetve közönségének . A községtől mindössze két kilóméterre található Pinkóci tó adja helyszínét a régió e meghatározó zenei rendezvényének . A 2007-es fesztivál hagyomány teremtőnek bizonyult és az indulás három napja után 2008-ban már öt nap, folyamatos zene várja Batykra a vendégeket. A több mint 100 óra non stop zene és a rendezvényen fellépő , vagy negyven dj és együttes, ami napjainkban ráirányítja a figyelmet Zala megye egyik gyönszemére Batykra.

wikipedia