Balatonudvari

2008.05.11

A község Balatonfüredtől 10 km-re, a Tihanyi-félsziget szomszédságában fekszik, állandó lakosainak száma 350 fő. A középkor folyamán a tihanyi apátság, a veszprémi káptalan és a veszprémi püspök voltak birtokosai.

A lakosság halászatból, nádvágásból, állattartásból és szőlőművelésből élt. A Balaton-parti község vendégforgalmát a helyi fürdőegyesület által épített strand indította el az 1920-as években. A település nyugati határában a Keresztény Ifjak Egyesülete 1930-ban üdülőtelepet létesített Szent Antal-telep néven, ez ma a Fövenyes nevet viseli.

A község legfőbb látványossága a 71-es főút mellett álló műemlék temető, melyben 63 szív alakú sírkő található. Ezek többsége (ismeretlen falusi mesterek keze által) az 1800-1850 közötti évekből származik. Ilyen sírkövek máshol is előfordulnak a Balaton-felvidéken, ilyen nagy számban azonban csak itt látható.

A község feletti kis dombon, a temetőhöz közel áll a XIII. századi római katolikus templom. Vele szemben, a főút túloldalán áll a XVIII. század utolsó évtizedében épült, késő barokk stílusú református templom. Az innen a partig futó utca a belőle kiágazó kisebb utcácskákkal együtt a régi idők hangulatát idéző, jellegzetes magyar faluképet alkot. A művelődési házban működik az egész évben látogatható Helytörténeti és Néprajzi Kiállítás és Udvari Galéria.

A szezonnyitó ünnepséget június utolsó hétvégéjén tartják. Ezen fúvósegyüttes, mazsorett-csoport lép fel, van főzőverseny, komolyzenei hangversenyeket rendeznek, este pedig utcabállal zárják a napot. A fövenyesi üdülőtelep katolikus templomában hétvégeken rangos kamaraegyüttesek és szólisták lépnek fel. A kisgyermekek a hét több napján játékos vetélkedőkön vehetnek részt a strandon. A Szent István-napi tűzgyújtáson dallal, tánccal búcsúzik a nyártól a falu lakossága és vendégeik.

A községben két strand, Fövenyesen hajóállomás és kertmozi, a szőlőhegyeken pedig számos hangulatos borház és csárda várja az üdülőket. A 71-es főúttól keskeny aszfaltút kanyarog a Balaton-felvidék szívébe, a Vászolyi-medencébe.

Ez az út jó kiindulási pontja kerékpáros kirándulásoknak is, százéves, óriás fák között, védett ősbükkösön vezet keresztül. Az út mellett borókást, cseres-tölgyes erdőt, szőlőhegyeket is láthatunk, visszatekintve pedig széles panoráma nyílik a Balatonra és Tihanyra. Balatonudvari új büszkesége a nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas 18-lyukú golfpálya.

iranymagyarorszag.hu