Balatonszepezd

2008.05.11

Az egykori kis halászfalu a part menti dombokra épült, szőlők, erdők és hegységek veszik körül. A XIII. században királyi udvarnokok lakták, később helyi nemesek, a veszprémi püspökség, a somogyvári bencés apátság birtoka volt. A török támadások miatt sokat szenvedett lakosságot németekkel, telepesekkel egészítették ki a XVIII. század közepén.

A XX. század eleji krónikák már úgy emlékeznek meg a településről, hogy a Balaton egyik legkisebb pontja. Már negyedszázaddal ezelőtt élénk fürdőélet volt itt, Nagy Pál tevékenysége folytán. Nagyobbrészt írókból, művészekből tevődött össze a társaság, mely Boglár és Révfülöpön át járt Szepezdre nyaralni. A XX. század elején, hogy a vasút megépült, újra megélénkült Szepezd iránt az érdeklődés.

A község fölött elterülő magaslatokról igen szép a kilátás a Balatonra és Somogyra. Az erdővel és szőlővel borított hegyek Bálint-hegy (299 m ), Kopasz-hegy (284 m ), Öreg-hegy (289 m). Keleti irányban a Vírius nyaraló telep, melyet a századfordulón Víriusz Vince hozott létre saját birtokán, aki komoly érdemeket szerzett a filoxéna járvány idején a szőlőültetvények védelmében és új fajták meghonosításában. A Víriusz telepi Fürdőegyesület első alapszabálya 1933-ból való.

A Római Katolikus templom – a környék egyetlen fogadalmi temploma – a XIII. században épült román stílusban, a Balatonon viharba került halászok fogadalma alapján. A kis templom közvetlenül a jelenlegi község központi strand, vasút és országút feletti kis dombon áll. Fehér tornya mutatta sokáig a régi halászoknak, ma pedig a vitorlázóknak a hazavezető utat. A XVIII. század végén késői barokk stílusban épült református és evangélikus templomok a falu központjában, egy kedves kis köztér szélén állnak egymással szemben.

A község nyugati részén – Szepezdfürdőn áll dr.Sebestyén Gyula néprajztudós angol stílusa kastélya – mely ma szállodaként működik, kertjében a székely rovásírással teleírt hatalmas vörös homokkő szikla, a Pogánykő. A község középső részén a vasútállomástól a dombra kapaszkodó Árpád utcában van a Közösségi Ház, Polgármesteri Hivatal és Fiók-Gyógyszertár.

 A június közepi szezonnyitó ünnepséget lelkes helyi és környékbeli műkedvelő csoportok vészvételével a strandon rendezik. Szent István ünnepe augusztus 20-án itt is a nyarat búcsúztatja, máglyát gyújtanak a parkban lévő csónakháznál. Egész éjszaka szól a zene, s minden jelen lévő a község vendége egy hagymás-zsíros kenyér erejéig. A község feletti domboldalon, mely ma lakó és nyaraló épületekkel beépített panorámás sétaút, vezet a szomszédos Zánka és Révfülöp községekbe.

A községben lévő mintegy 1.200 nyaraló ingatlantulajdonos között a magyar tulajdonosokon kívül sok német és osztrák helyi tulajdonnal bíró állampolgár is található. A vasútállomástól – a zöld turista jelzésen kiindulva – a szőlőhegyen át juthatunk az Öreg-hegy tetején az erdőben megbúvó erdei vadak fürdő és itató tavához a Hegytóhoz. Útközben a szőlőkkel övezett kitűnő Balatoni borokat kiváló kis pincéket és hegyi nyaralókat találunk. Aki ezen vidékre egyszer eljön, a táj szépsége és vendégszeretete biztos visszahozza.

faluinfo.hu