Balatonőszöd

2008.05.11

Fekvése
Somogy megye északi részén, a Külső-Somogyi dombvidék területén, a Balaton déli partjának közepén terül el.

Megközelítése
Autóval közvetlenül a 70-es főútról, vagy az 2005-ben átadott M7-es autópályáról külön lehajtóval és körforgalommal, amely a falutól keletre ágazik le a sztrádáról. A legközelebbi vasútállomás Balatonszemesen van, amely a településtől mintegy 2 km-re , illetve Balatonszárszón található, amely a falu központjától 4 km-re van. A 70-es főúttól Délre főleg családi lakóházak, míg Északra az un. üdülő övezet található. Parti sávja kb. 2 km, ebből azonban csak alig több, mint 500 m a szabad partrész. A település mélyfekvésű. Az autópályáról is jól látható az utóbbi 10 évben víz alá került – korábban mezőgazdaságilag művel – mintegy 20 hektár terület, új élőhelyévé válva a viziállatoknak. Az utóbbi években több új településrész – főleg az üdülőövezetben – alakult, beépítésük folyamatos.

Története
Elnevezése: valószínűleg az Ősz személynévből származtatható. Várkonyi Imre: Somogy megye helységneveinek rendszere című munkájában valószínűsíti, hogy az ősz melléknévből származik, melyből -d képző hozzáadásával személynév alakult. A Balaton- előtagot 1914-ben kapta a község, a tó mellékére utalva.
Első írásos említése Euschud formában egy 1082-ből szármató oklevélből ismert. Egy későbbi, 1229-es oklevélben Euseed névváltozatban szerepelt. A középkor során a székesfehérvári káptalan birtokolta, templomos hely volt.

A török korban sem néptelenedett el. Az 1563-as török adóösszeírásban 6 házzal szerepelt. Magyar fennhatósága; a tihanyi vár volt. A 16. században, feltehetően, két felé adózott.

1807-ben a piaristáké volt a település, de már rendelkezett református templommal is.

2006-ban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök itt mondta el a később kiszivárgott, majd hatalmas botrányt kiváltó őszödi beszédét.

Nevezetességei
Népi lakóházak: a Szabadság utcában több is megmaradt az eredeti formájában.
Kormányüdülő.
– Egy római katolikus templom és egy református templom, valamint egy r.k. kápolna található a településen. – A falu központjának Ny-i részén hősi emlékmű az I.-II. világháborúban elhunytak emlékére. – A fő utcájának vége felé keleti irányban két részből álló lezárt zsidó temető egykori fejfákkal. – Faluház /helyileg védett/ – Faluház előtti téren Nagy Imre mártír miniszterelnök fejszobra. – Egykori népiskola /Szabadság u. 166 – helyileg védett/ – Ligetes szabad-strandja egyedülálló. – Szőlőhegy /ahol egy korabeli nádtetős pince is található/

wikipedia