Balatonfenyves

2008.05.11

A Nagyberek a Balaton partját mintegy 23 km hosszan kíséri. Egykoron a tómederhez tartozott, talaja a lecsapolás után sem kedvezett semmiféle mezőgazdasági termelésnek, így egyes területei eredeti szépségükben megmaradtak.

A 2260 lakosú Balatonfenyves a Nagyberek szíve, a védetté nyilvánított Fehérvízi-láp előtt, közvetlenül a tó partjára épült. A filoxéra homokos talajon nem él meg, ezért parcellázták szőlőültetvények céljára a Fonyód és Balatonkeresztúr közötti homokos, addig hasznosítatlan 318 holdnyi területet. A munkálatokat gróf Széchenyi Imre kiváló mezőgazdász kezdeményezte és irányította.

A somogyi és a zalai gazdáknak kedvezményesen bérbe adott birtokokon 1896-ban, a millennium évében szüreteltek először. Ezt az időpontot tekintik az itteniek községük születési évének. A területet az idetelepített fenyveserdő miatt már 1912-től Balatonfenyvesnek nevezték.

A harmincas évektől Balatonfenyves nyaralóteleppé vált. Rendezett, virágos közterületeket, strandokat, kiváló éttermeket, kisvasutat, fedeles lovardát, és természetvédelmi területet is talál, aki ide látogat.

Az önkormányzat a településen öt ingyenesen használható „szabad strandot” működtet.
Három legnagyobb strandon mindennap 18 óráig strandfelügyelő dolgozik, vízimentők látják el a feladatukat, strand információs szolgáltatást működtetnek, napozó ágyakat biztosítanak és értékmegőrző szekrényeket üzemeltetnek napi 500 forintos díj ellenében.
A strandokon ingyenesen lehet használni a játszótereket, öltözőket, WC-ket, valamint hidegvizes zuhanyzókat. Igénybe vehető fizetős szolgáltatás a vízibicikli kölcsönzés.

Az összes strand területén megfelelő számú büfé és más üzlet található különböző szolgáltatásokkal (lángos, palacsinta, pizza, hamburger, hot-dog, egytál ételek, fagylalt, jégkrém, koktélbár stb.) A vendéglők a strandok közelében, illetve több a fenyves-alsói strandon található.
A strandok közelében ingyenesesen használható parkolók vannak.
Balatonfenyvesi „Fenyves alsói-” és a „Központi” strand minőségét a bíráló bizottság 2005-ben és 2006-ban „kékhullám zászlóval” ismerte el.

balatonfenyvesinfo.googlepages.com