Hévíz Hotels

Balatonederics

  2008 máj 11 / #Hévíz

A Tapolcai-medence peremén helyezkedik el Balatonederics. Vulkánikus földkúpoktól – Szent-György hegytől, Csobánctól- félkörben fogva található. A hegységek, a dombság, a síkság a Balaton és a patakok változatossá teszik a tájat. A hegyek zöldjei közül ki-kinéző fehér dolomitrögök még jobban kiemelik a táj változatos szépségét.

A mélyebb helyeken a Balaton vize hullámzott, most pedig a Balaton nyomában visszamaradt mocsarak terülnek szét. Az emberek letelepedési lehetőséget a magasabb helyeken találtak. Hogy valóban a Balaton vize borította a mélyebb helyeket mi sem igazolja jobban mint a Tapolcai-medence még most is ingoványos területei, valamint Szigliget Sziget-Liget elnevezése, melyet a nép még ma is Szigetnek nevez.

Tény, hogy valamikor szigetként emelkedett ki a Szent-György heggyel és a Badacsonnyal együtt. A település alatt fut a a Balatonba a Lesence-patak, a Kétöles-patak, valamint a Tapolca-patak.

A község a Szigligeti-öböl északi-nyugati csücskénél, a Keszthelyi-hegység Sárkányerdő (420 m) nevű része alatt terül el a Sopron felé vezető műút mentén, kb. 1 km-re a vízparttól. Itt fedezték fel nemrég a csodálatos, cseppkő képződményekkel teli Csodabogyós-barlangot, mely a Dunántúl egyik legnagyobb cseppkőbarlangja.

A község területei részét képezik a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, ezzel is biztosítva természeti értékeink megóvását.

Balatonederics alatt fut össze a 71-es ill. a 84-es útvonal, mely nyugat felől itt éri el először a Balatont. Balatonederics Budapesttől 170 km-re fekszik. Szomszédos településeink: Balatongyörök, Szigliget, Hegymagas, Nemesvita, Lesencetomaj, Tapolca (10 km), a Sárkányerdő túl oldalán pedig Várvölgy, mely már Zala megyében található.

 Községünk Veszprém megye utolsó települése a 71-es út mentén, a falu határán húzódik végig a megyehatár

Balatonederics.hu