Balatoncsicsó

2008.05.11

Balatoncsicsó a Balaton-felvidék kistelepülése a tótól 8 km-re, a Zánkát Nagyvázsonnyal összekötő úttól 2 km-re található. Gyönyörű szőlőhegyek ölelésében fekszik az alig 180 lakost számláló község. A belterületi ingatlanok 15-20 %-a üdülő ingatlanként funkcionál.

Az aktív lakosság fő megélhetési forrása a szőlő- és bortermesztés, termelés. Közel 150 hektár területen folyik szőlőművelés, leghíresebb fajta a juhfark. Kiegészítő tevékenységként néhány család a falusi turizmussal is foglakozik. Fő munkáltatók az önkormányzati intézmények: iskola, óvoda, körjegyzőség.

A lakosság 30 %-a nyugdíjas, a településen a fiatalok száma sajnos nagyon kevés. 25 telket alakított ki az Önkormányzat, ahol fiatalok letelepedését várja, a telkek több mint fele eladásra került.

Balatoncsicsó története
Balatoncsicsó a Nivegy-völgy északi felében terül el. Az első írásos emléket egy 1272-ben keletkezett iratban találhatunk róla. A XVIII. században német /frank/ telepesek érkeztek a községbe.

A település római katolikus temploma és a plébániahivatal ún. fíliaközpontként működött. A község belterületébe olvadt négy Árpád-kori település: Ároktő, Herend, Szentbereckfa és Szent Balázs-falva elpusztult, kihalt területe. Különböző állagban a négy község templom-romja található meg emlékként.

A legjobb állapotban lévő Szent Balázs-hegyi templomot 2001-2002-ben sikerült részlegesen helyre állítani.A mezőgazdasági termelés csökkenésével sajnos a falu leépülése is elkezdődött, 1987-ig ún. szerep nélküli falu volt Balatoncsicsó. 1987-től lehet ismét építkezni, letelepedni a csendes, jó levegőjű kis községben.

nivegy-volgy.hu