Badacsonytördemic

2008.05.11

A 940 lakosú település nagy része a mai napig megőrizte hamisítatlan falusi jellegét. A középkorban egytelkes nemesek lakták, később Nemestördemicnek nevezték, ezzel is jelölve lakosainak társadalmi helyzetét. A török háborúk pusztítását túlélte, 1848-ig nemesi falu maradt.

A település külterületéhez tartozik Badacsonylábdihegy, amely a badacsonyi szőlőhegyből alakult gyönyörű panorámájú üdülőteleppé. A település fő látványossága a hegy. Szinte minden turista elzarándokol a II. Rákóczi fejedelem halálának 200. évfordulójára épült Rodostó házhoz, és szinte minden idelátogató vállalja a kihívást, amikor megmássza a Bujdosók 379 lépcsőjét, amely felvezet a tördemici kilátóhoz. Az itt megrendezett lépcsőfutó versenyek nagy népszerűségnek örvendenek.

A település kiemelt rendezvényeinek sorába tartozik az Ignác-napi Búcsú augusztus elején, valamint a Falunapok, amely Szent István ünnepe előtt kerül megrendezésre. Nyaranta találkozót tartanak a veterán motorosok. A szezont a Mihály-napi Búcsú zárja.

A Faluház nyaranta színvonalas kiállításokra várja a látogatókat. A természetjárók jelzett turistautakon juthatnak el a nevezetességekhez. A kék turistajelzés a vasútállomástól indul, s a hegyen csatlakozik a badacsonyi útvonalakhoz. A kék jelzésen nyugati irányba haladva a szigligeti várhoz érünk, innen a romantikus Szent György-hegyre vezet az út.

Kellemes sétát tehetünk a Római úton, Badacsonylábdihegytől Badacsonytomajig.

iranymagyarorszag.hu