Hévíz Hotels

Ajkarendek

  2008 máj 10 / #Hévíz

Ajkarendek, első említése 1270-ben Rynnek néven fordul elő. Szent Márton tiszteletére épült temploma már az 1332-ben kelt pápai tizedjegyzékben szerepel. A törökök 1550 elfoglalták és felégették a falut. Lakói 1700 után reformátusok lettek. 1788-ban Bajzáth József veszprémi püspök katolikus németekkel telepítette újra.

Ekkor épült fel ma is álló késő barokk stílusú temploma, melynek védőszentje Szent Márton maradt. A templom az 1899-es tűzvész után nyerte el mai alakját. Közepes harangját 1899-ben ismeretlen mester, nagy és kisharangját 1928-ban Szlezák László öntötte. Orgonáját 1824-ben a Wilde műhely építette.

A teljes szentélyfalat kitöltő Szent Márton apoteózisa című freskót Závory Zoltán festette 1978-ban. A Középen álló glóriás Krisztus köpenye és kitárt karja csaknem betölti a képmezőt. A képsor balról jobbra: a köpenymegosztás, Krisztus megjelenik Mártonnak, Márton gyógyító és missziós útjait, remeteségét és halálát ábrázoló jeleneteket mutatja. A régi oltár Szent Márton szobrát a kórus mellvédjére állították.

A püspök pásztorbotot és könyvet tart a könyvre szőlőfürt van helyezve. A templomi zászlón Szent Márton püspök mögött Pannonhalma látképe van megfestve. A kórus alatt immaculata festmény látható P. Skoff. pinxit 1877. szignóval. Az elbontott főoltár amiens-i jelenetet ábrázoló festménye (Primus Skoff osztrák festő műve) az öregek otthonában van elhelyezve. A települést 1977-ben csatolták Ajkához.

viasanctimartini.eu